A D V I S E E R T


Als zelfstandig adviseur.

Ik ben organisatie- en veranderkundige. Studeerde bedrijfskunde (Erasmus Universiteit Rotterdam), promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek en maakte me daarna het organisatieadviesvak eigen bij o.a. Holland Consulting Group en Squarewise. En nu dus zelfstandig.

Ik deed en doe van alles, en wil dat graag zo houden. Moeite met focus dus, maar wel vanuit een duidelijke filosofie.

Als adviseur en onderzoeker ben ik ervan overtuigd geraakt dat een groot deel van ons organisatiegedoe – laten we zeggen: alles wat ons gevoelsmatig van ons echte werk afhoudt – onvermijdelijk is. Niet te ontlopen en fundamenteel onoplosbaar. Dat klinkt misschien fatalistisch maar werken vanuit het idee dat het in organisaties altijd en noodzakelijk behelpen is, is best bevrijdend. Erkennen dat organisatievraagstukken altijd ingewikkelder zijn dan we eigenlijk zouden willen, dat hoofd- en bijzaken zich in de praktijk nauwelijks laten onderscheiden en dat oplossingen maar tijdelijk werkbaar zijn, is niet hetzelfde als de handdoek in de ring werpen. Integendeel, het is een buitengewoon effectieve manier om het gedoe aan te gaan.

Organisatiegedoe is niet wat ons van ons werk houdt, organisatiegedoe is ons werk. Pas als we organisatiegedoe – de dingen en de systemen die niet lekker lopen, de hoge verwachtingen die niet worden ingelost, het gezeik, de afspraken die niet worden nagekomen, de stroeve communicatie, het gepruts van de ander, je eigen mindere momenten, het A zeggen en B doen, het gapende gat tussen plannen en de implementatie ervan – aanvaarden voor wat het is, namelijk als ons werk, kunnen we het fatsoenlijk omarmen en er het beste van maken. Er iets moois van maken. Mooi organisatiegedoe.

Ik help organisaties met inhoudelijk organisatie- en veranderkundig advies (‘hoe zouden we dit het best kunnen aanpakken?’). Ik begeleid teams die op een andere manier willen gaan werken (procesbegeleiding en -advies). En ik doe mee met organisaties die spannende dingen willen gaan doen (en het experiment willen benutten om de huidige manier van organiseren eens goed tegen het licht te houden).

Eens verkennen of ik iets voor uw organisatie kan betekenen? Mail me, en dan gaan we een kop koffie drinken.