IN HET NIEUWS


“Amazon haakt af in nieuwe fase overnamestrijd recensiesite BLLX”

Nu ook Google officieel interesse heeft getoond in de overname van het Nederlandse recensieblog BLLX, kiest boekenboer Amazon eieren voor z’n geld. CEO Jeff Bezos liet USA Today optekenen teleurgesteld te zijn, maar geen andere opties zag: “We moeten dit aan de grote jongens laten”.

Blijven over Vivendi, Yahoo, Facebook en dus Google. De interesse in BLLX mag opmerkelijk worden genoemd, evenals het bedrag dat gemoeid zou zijn met de overname. BLLX [spreek uit bollocks] bespreekt boeken die niet zijn verschenen, films die niet zijn geschoten en concerten die nooit hebben plaatsgevonden van bands die niet bestaan.

De site is pas sinds oktober 2010 in de lucht, telt een magere vier recensies, wordt nauwelijks bezocht en beperkt zich ook nog eens tot het Nederlandse taalgebied. Toch vindt bedenker en enig recensent d’Ude de belangstelling niet overdreven. “Het concept staat als een huis”, licht hij telefonisch toe. De lieve 2,4 miljard dollar die Facebook oprichter Mark Zuckerberg volgens een uitgelekte interne e-mail zou willen neertellen voor BLLX vind hij dan ook niet buitensporig. “Absoluut niet, de potentie is enorm”. Volgens d’Ude is het dan ook geen uitgemaakte zaak dat het ook echt tot een verkoop zal komen.

“Ik kijk met een aantal investeerders naar de mogelijkheden om BLLX zelf te exploiteren. We zitten natuurlijk op goud want het is een kwestie van tijd voordat de eerste film zal worden geproduceerd die is gebaseerd op zijn BLLX recensie. De rechten daarvan liggen bij ons en zijn een fortuin waard, juist omdat filmproducenten weten hoe de kritieken zullen zijn. Ik kan er niet te veel over zeggen maar de recensie van de survival horror film Remains of the Living is bijvoorbeeld niet onopgemerkt gebleven in Hollywood.” Probeert d’Ude niet gewoon zijn huid duur te verkopen? Lachend: “Nee hoor, dit is niet alleen een potentiële geldmachine. Het is ook een dierbaar levenswerk. Ik investeer elke twee weken heel veel passie en een uur van mijn tijd in BLLX. Het is echt mijn baby”.

Hij is dan ook behoorlijk geschrokken van de aan een obsessie grenzende ambitie van Zuckerberg om BLLX in te lijven. In de genoemde e-mail schreef de Facebook voorman aan zijn CFO: “I want it! I want it! I want it!”, waarbij diefstal van de Nederlandse recensiesite nadrukkelijk als optie werd opengelaten, “God knows I’m capable of it!!!”. De man achter BLLX: “Ik vraag me eerlijk gezegd af of Mark [Zuckberg] de geestdrift en de ideologie van de begintijd van dit initiatief zou weten te behouden. Die zijn volgens mij cruciaal.” Liever Google dan? “Ik heb begrepen dat onze vrienden uit California BLLX zouden willen integreren in de nieuwe dienst Google Mindfuck, waar eind van dit jaar de beta-versie van zal verschijnen. Ik weet het niet. Volgens mijn kan het geen kwaad als we het komende tijd nog even op eigen kracht doen”.

– EINDE BERICHT –

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s