OVER HET LECTORAAT CHANGE MANAGEMENT VAN DE HAAGSE HOGESCHOOL: ONDERZOEK OP HET RANDJE


Bij het lectoraat Change Management draait het niet alleen om veranderkunde (‘management of change’) maar zoeken we ook naar manieren om management zelf te veranderen (‘changing management’).

Dat doen we enerzijds door bekende managementthema’s in een nieuw daglicht te plaatsen en anderzijds ruimte te maken voor vreemde vraagstukken. Zo komen we uit op vragen als: wat zijn de positieve kanten van roddel in organisaties? Kunnen we aarzelen in organisaties als een kwaliteit zien, en niet als een teken van incompetentie of onmacht? Wat is de waarde van de stilte in organisaties? En wat betekent rentmeesterschap nog, vandaag de dag?

‘Changing management’ betekent ook dat we ons laten inspireren door praktijken die op het eerste gezicht weinig met management en organisatie te maken lijken te hebben. De kunstpraktijk, bijvoorbeeld. Wat zouden managers kunnen leren van de wijze waarop kunstenaars omgaan met onzekerheid of dubbelzinnigheid? En kunnen professionals in organisaties hun voordeel doen met wat in de theaterwereld al bekend is over het scheppen en benutten van speelruimte?

Binnen het lectoraat Change Management zoeken we dus –  vrij letterlijk – voortdurend de grenzen van het vakgebied op. Onderzoek op het randje.

Dat doen we vanuit de overtuiging dat echte vernieuwing alleen kan worden gerealiseerd als we stellige overtuigingen durven op te schorten en aan de slag gaan met nieuwe, experimentele vormen van managen en organiseren. Noem het speculatieve organisatiekunde.

Meer weten over het onderzoek van het lectoraat? Dat kan:

  • Neem gerust eens contact op met lector Jacco van Uden: jcvuden@hhs.nl
  • Luister eens naar deze uitzending van New Business Radio, waarin verschillende kenniskringleden vertellen over hun onderzoek
  • Of beluister deze podcast, waarin Tom Maassen en Jacco van Uden in gesprek gaan over het idee achter het lectoraat Change ManagementGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s