Het is allemaal theater…


Wie een beetje het nieuws gevolgd heeft zal alle commotie in het Britse Lagerhuis rond de Brexit niet zijn ontgaan. De manier waarop gediscussieerd werd heeft ons weer eens laten zien dat het in onze Tweede Kamer toch maar een gezapige bedoening is. John Bercow, ‘Mister Speaker’, wiens taak het is om als voorzitter de boel een beetje ordelijk te laten verlopen, gedraagt zich soms alsof hij in een stuk van Shakespeare speelt. Dat Bercow zijn kat ‘Order’ heeft genoemd, toont overigens weer eens aan dat de Britten een fijn gevoel voor zelfspot hebben. Zelfs tijdens deze, volgens velen, grootste crisis in hun naoorlogse geschiedenis.

Politiek is eigenlijk theater en de Britten beheersen deze kunstvorm perfect. Wat wil je ook in een land met zo’n lange en rijke theatertraditie. In Nederland kijken we er met een mengeling van ergernis en verwondering naar. Een ‘soap’ vinden we het Britse gekrakeel, overdreven en een tikkeltje gênant. Want wat op het spel staat is immers veel te belangrijk. De werkelijkheid is te serieus om niet serieus genomen te worden; het is geen toneelspel.

Theater is een kunstvorm die volgens de Vlaamse acteur Julien Schoenaerts ‘niet de realiteit laat zien, maar toont wat achter de realiteit is’. Misschien moeten we de debatten in het Lagerhuis zo ook beschouwen; een gespeelde werkelijkheid waarachter zich een ‘echte realiteit’ verschuilt. Die realiteit laat zien dat de discussie over de Brexit draait op sentimenten en emoties; gekrenkte trots, machtswellust, leugenachtigheid, verdriet, boosheid en angst. Shakespeare zou er wel raad mee weten.

Omdat theater zo veel kan blootleggen gaan we bij onze opleiding HRM in tot aan de zomervakantie met theater experimenteren. Studenten gaan een theaterstuk schrijven (en spelen) over morele dilemma’s op de werkvloer. Het doel is zo diep mogelijk door te dringen tot wat mensen in hun werk beweegt, welke keuzes ze maken en waarom, welke gevoelens en emoties ze hebben en hoe die tot bepaalde handelingen leidt. We gaan ‘spelen’ en tegelijkertijd zijn we heel serieus, want net als met de Brexit: het gaat wel ergens over.

Ik houd u op de hoogte.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s