Prutswerk: Meer Troost voor de Organisatiemens


Zo heb je het nog over een boek, en zo werk je aan een feuilleton – met dank aan Joost Heinsius. Vandaag in het prutsfeuilleton: de geestige dwalingen van Japke-d. Bouma, Morgan’s klassieker Images of Organization en performance vs. performance:

“… De ene performance is de andere dus niet. We kunnen denken dat deze twee betekenissen niks met elkaar van doen hebben, zoals de ene bank (financiële instelling) niets met andere bank (lekker zitten) te maken heeft. Toevallige talige overeenkomsten, die we zonder risico kunnen negeren. Maar we kunnen de verwarring ook vasthouden. Dat wil zeggen, we kunnen ons blijven verbazen dat een woord als performance – zo’n vanzelfsprekend, niets aan de hand woord voor de organisatiemens – in het bedrijfsleven in heel andere betekenis heeft dan in de kunst. Die verbazing, die verwarring kunnen we proberen vast te houden en serieus te nemen. Want dan kunnen we ook onderzoeken of die andere betekenis ook in onze organisaties iets te betekenen heeft. Zoiets kun je doen met performance – en dat gaan we ook doen in dit boek – maar ook met begrippen als onzekerheid, uitvoering, controle of risico. Allemaal begrippen die zich stevig hebben genesteld in ons organisatiediscours en daar een tamelijk specifieke duiding en lading hebben gekregen. Maar stuk voor stuk begrippen ook, die in andere contexten iets (wezenlijk) anders betekenen …”

Lees het hele stuk HIER.

Of begin bij het begin, dat wil zeggen: HIER


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s