“Corporate rock draait om de suggestie van vuigheid”


De Three o’Clock Shadows hebben met Raw … and sore een knap vervolg gegeven aan het debuutalbum Raw. Dat is een verdienste in een scene waarin bands zelden een tweede ronde wordt gegund. “Corporate rock is de Champions League van de muziekindustrie”.

Raw … and sore is een prima album, met een goede mix van rocksongs en effectieve balads als Crushed en If only. Met de beste wil van de wereld is er niet meer over te vertellen. Dat klinkt nauwelijks als een compliment, maar vlakheid is precies wat corporate rock zo’n aantrekkelijk genre maakt voor de platenlabels. De perfecte corporate rocksong mist profiel en kan daarom eindeloos worden gemolken. “Radiozenders zijn er dol op”, zegt bandmanager Josh Ransom aan de telefoon vanuit Des Moines, Iowa. “En wat belangrijker is, corporate rock songs doen het zeer goed in televisiecommercials voor mannenproducten. Dat is echt een lucratieve business.”

Corporate rock is in de basis een eenvoudige formule, aldus Ransom. “We wekken de suggestie van vuigheid, maar zijn nooit aanstootgevend”. Dat gaat verder dan het vermijden van evidente no go’s als satanisme, politieke kleur of destructief harddrugsgebruik. “Onze doelgroep is zeer kritisch en dat maakt goede corporate rock boven alles een balanceeract”. Het mag niet te gelikt klinken, geen boyband met gitaren. Maar het moet ook niet te gek worden. Ransom: “wij zeggen altijd, niet te heftig maar als je je baas een lift geeft wil je wel dat hij denkt ‘this guy is pretty awesome!’”. Want hoewel de laatste jaren steeds meer aandacht wordt geschonken aan de performance van bands, de muziek zelf doet er echt toe.

“Corporate rock klinkt terloops maar is wel de meest uitgedokterde muzieksoort. Als de song niet klopt, is het snel bekeken.” Daarbij is het van groot belang dat ook de omgeving van de doelgroep wordt meegenomen “in het proces van smaakcalibratie [het finetunen van de sound, d’Ude]. Onze fans zijn tussen de 38 en 45 jaar oud, blank, gemiddeld tot hoog opgeleid en, zeer belangrijk, in bezit van een partner. Het gaat mis als die laatste factor wordt veronachtzaamd. Uit onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren blijkt dat als je binnen een bepaalde bandbreedte blijft, echtgenotes geen aanstoot nemen aan onze muziek. Sterker, uit experimenten blijkt dat bij de beste corporate rocksongs de partners de muziek vaak niet eens horen. How cool is that!”

Een ander belangrijk element bij het positioneren van een corporate rockband is authenticiteit. “Onze fans zijn zeer kritisch naar bands die bij elkaar zijn gezocht. De gouden regel is dat een band uit ten minste twee broers moet bestaan, of ieder geval uit vrienden sinds de middelbare school. Fake is fatal, zeggen wij altijd.” Dat geldt ook voor het gedrag van de bandleden. Geforceerde uitspattingen zijn uit den boze. “De corporate rock doelgroep wil zich te allen tijde kunnen relateren aan de bandleden. In termen van off stage performance zoeken wij wat we noemen de ‘sweet spot of awesomeness’. Bandleden doen dan precies wat de fans wel zouden willen doen, maar zichzelf nooit toe zouden kunnen zetten. Denk aan tatoeages in de nek, een affaire met Braziliaans bikinimodel of opgepakt worden voor openbare dronkenschap. Maar ga je zoals gezegd over de grens, dan verlies je de loyaliteit. Dat gebeurt nog bij te veel bands waar het succes naar het hoofd stijgt. Het bij de les houden van de bandleden is een Olympische opgave. De jongens van de Three O’s zijn gelukkig zeer professioneel, en dat heeft zich uitbetaald in een awesome nieuw album.”

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s