Morrissey, opvoeder


Ook zo’n stress over wat te eten met kerst? Niet nodig! Lees dit, bekijk dit en beluister dit, laat het geheel een dagje zachtjes sudderen en voilà, alle menuopties met dode dieren op je bord kunnen worden weggestreept.

Man achter het heerlijke Meat is Murder is Morrissey. De voormalig frontman van The Smiths is niet het type dat vegetarisme verwart met het soort keuze dat iedereen voor zichzelf zou moeten kunnen maken. Morrissey was onlangs in Nederland en eiste, zoals gebruikelijk, dat geheel TivoliVredenburg vleesvrij zou zijn. Dit tot ‘afgrijzen’ van Joop Daalmeijer, voorzitter van het Franz Liszt Pianoconcours, dat in hetzelfde gebouw werd gehouden. Joop: ‘Ik eet graag vegetarisch, maar tegen de dwang van Morrissey kan ik niet zo goed’.

Laat Morrissey niet lachen, Joop. Een keertje vlees laten staan, maakt je geen respectabel mens. Morrissey vragen zijn vegetarisme niet aan anderen op te dringen, is de man verzoeken de andere kant op te kijken bij moord. Is ie niet van plan, Joop.

Wat een man, die Morrissey. Zou ervoor kunnen kiezen de mensen een beetje te entertainen, maar besluit zich tegen de wereld aan te bemoeien. En niet zonder succes. De eenvoudige maar onneembare logica van the Mozzer (‘a death for no reason, and death for no reason is murder’) heeft diepe sporen getrokken in mijn dieet. Zevendertig maanden vleesvrij and counting. Wel vis, maar (1) vissen hebben toch geen gevoel en (2) zonder hypocrisie wordt de wereld wel een heel overzichtelijke plek.

Stel nou dat Morrissey een stem als een kraai had gehad en ten einde raad docent was geworden op De Haagse Hogeschool. Een instituut dat niet alleen wil opleiden, maar ook een vormingstaak voor zichzelf ziet weggelegd. Hoeveel ruimte zouden we de compromisloze Morrissey gunnen bij het kneden van onze studenten?

Zouden we van hem eisen dat hij alleen over dierenactivisme spreekt als dat past binnen leerdoelen van het vak? Mogen we van Morrissey verwachten dat hij in alle redelijkheid ook de andere kant van het verhaal belicht en de zegeningen van de bio-industrie bezingt? Wat doen we met deze docent als hij een studente met salami op haar brood beschuldigt van medeplichtigheid aan een nieuwe holocaust? En wat vertellen we die boze ouders die er he-le-maal niet blij mee zijn dat mr. Morrissey mooi kerst heeft verpest met z’n ongezellige video’s over kalkoenen.

Vorming klinkt leuk maar zolang onze studenten niet van klei zijn, zal de ontwikkeling van een kritisch bewustzijn pijn doen. En terecht. Als wij als vormingsinstituut al niet door de pijngrens van onze studenten willen heengaan, wie dan wel?

Morrissey, de man achter het beste popliedje ooit, kan het niet mis hebben. Speakers AAN!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s