Management by Ontgoocheling


Het heeft ontegenzeglijk iets geruststellends: onze montere premier die Nederland een hart onder de riem steekt. Ja, het dal is net wat dieper dan we dachten, maar deze beproeving komen we te boven. Heus. Nu het zuur, straks het zoet. Eerst afslanken, zodat we straks soepeler kunnen bewegen. Wie niet van stinkende wonden houdt, zal begrijpen dat de ingrepen diep en pijnlijk moeten zijn. En het mooie is: hoe langer het herstel uitblijft, hoe zekerder we er van kunnen zijn dat de moeilijkste periode achter ons ligt.

Van onze politici verwachten we een boodschap van hoop. We eisen zicht op vooruitgang. Mark Rutte begrijpt dat prima en vertelt graag over wat er achter de wolken schijnt. Unilever en de VVD, dan red je het niet zonder blije can do-mentaliteit.

Maar wat als?

‘Sorry mensen, maar wen er maar aan.’
‘Waaraan precies, premier Rutte?’
‘Aan dit. De krimp, de werkloosheid, het feit dat we als kenniseconomie op geen enkel lijstje meer voorkomen. Aan alles.’
‘U bedoelt tot we een slimme manier hebben gevonden om de economie te hervormen?’
‘Nee, nee. Wennen aan dit. De crisis, maar dan zonder hoop.’

In de gelijknamige film vraagt neurotische hoofdpersoon Melvin Udall in de wachtruimte van zijn psychiater, zich vertwijfeld hardop af: ‘What if it this is as good as it gets?’, de andere patiënten in ontzetting achterlatend. Briljante film,de enige geslaagde romantische komedie voor zover ik weet – maar dit terzijde.
Ik zou het wel verfrissend vinden. Uitgedaagd worden door een situatie voor te stellen waarin het allemaal wat minder is. Of zelfs veel minder. Uitgebeende zorg, slecht en onbetaalbaar hoger onderwijs, blijvende gaten in het wegdek en een guur cultureel klimaat. Nederland zesjesland.

Het wenkend perspectief van een hersteld Nederland is funest voor alles wat riekt naar wezenlijke discussies of zelfs maar een uitgesproken mening. ‘Ach weet u, het enige wat echt belangrijk is, is dat we dit land er weer bovenop helpen.’
Doe eens gek, Mark, en houd ons een land voor waar het niet veel beter wordt dan dit. Zet ons aan het denken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s